Kräftfiske

Kräftfiskebokningen för våra medlemmar öppnar 1 april kl 10

Kräftfisket startar fredagen den 9 augusti och pågår onsdagar, fredagar och lördagar fram till den 7 september med viss variation i sjöarna Tyresö-Flaten och Albysjön. Generellt kan 2023 betecknas som ett mellanår – både fångst och vädermässigt. Det ska bli spännande att se om det går att toppa det 2024!
Boka ditt pass HÄR:
Styrelsen

Här kan du läsa på om kräftor och myterna kring dem!

Längre ned på sidan kan du läsa tips och information om föreningens kräftfiske.

Kräftfiskesjöar
Albysjön vid Albybadet
Tyresö-Flaten vid Nyforsparkeringen

Kräftrecept
Här hittar du vårt favoritrecept.

Några fakta, ordningsregler och tips
Kräftfisket är till för medlemmar i Tyresö Fiskevårdsförening.
En fiskekväll kostar 300 kr vid landfiske och 400 kr med båt. Någon garanterad fångst kan av naturliga skäl inte utlovas. Fångstresultaten kan variera. Kräftornas skalömsning påverkar, vattentemperatur, väder och vind och inte minst fiskarens skicklighet.

Vid kräftfisket ingår det fem burar och fem håvar samt kräftbete. Man får ta med sig max 40 kräftor eller två kilo (välj alternativ) hem. Duktiga funktionärer finns på plats. De visar gärna dig som inte fiskat tidigare hur du ska göra. De kan också tipsa om var du kan fiska – utan att garantera fångstresultatet.

Man får gärna ta med familj eller vänner på fiskekvällen. Fiskar man från en båt så är flytväst för barn obligatorisk! Rekommenderas även till vuxna. Vi vill inte ha fler än högst tre vuxna i en båt, eller två vuxna och två-tre barn.

Lägg ut dina burar och håvar på en begränsad sträcka, sprid inte ut på olika håll! Ungefär fem meter mellan redskapen är lämpligt. Håvarna ska du vittja ganska ofta, ungefär en gång i halvtimmen. Burarna räcker med att kolla två-tre gånger under kvällen. Flytta redskapen till ett nytt ställe om du inte får kräftor. Prova även med varierande djup. Bra tips är att använda håvarna som ”avkänning” för var kräftorna finns. Kräftorna trivs utefter stränderna men inte djupare än 4–5 meter. Tänk på att avbryta fisket i god tid innan utsatt sluttid – det tar tid att ordna alla redskap!

Fisket pågår kl 19–24. Lämna tillbaka burar och håvar rengjorda från betesrester och med linorna upplindade kring flötena. Lägg redskap i korgen på samma sätt som du tog emot dem. ´Rester av betet kan du kasta tillbaka i sjön. Sak samma gör du med kräftor som är för små – det vill säga under tio cm mellan nos och stjärt. Du som fiskar från båt – se till att inget skräp ligger kvar. Ta med plastpåsar, burkar och annat tillbaka till samlingsplatsen. Förtöj båten på samma sätt och på samma plats  där den låg.

Lyssna på väderrapporten och klä dig därefter. Ta med något att äta och dricka och glöm inte hink eller balja till kräftorna, ficklampor och slidkniv. Tag gärna med mobil.

Välkomna till årets kräftfiske!

Radioprogram om kräftor och vårt kräftfiske
Under höstens kräftfiske 2014 fick vi besök från Synskadades Riksförbund. Bengt Rejhed gjorde ett reportage från en fiskekväll i Albysjön tillsammans med Börje och Bengt. Du kan höra inslaget här: Lyssna.
Radioprogram från Sveriges Radio (10/8 2017): Kräftbeståndet i Skåne hotat. Läs och lyssna här.